GERECHTEN

AALST :  - BALLETJES IN TOMATENSAUS

                   - Café Frappé uit de Binnenstraat

                   - Koude schotel in 'de loods'

                   - MOSSELEN IN NIEMANDSLAND

                   - PALING IN 'T GROEN

 

    BELGIE : - SLOOTKANTSOEP

                      

    CHINA : KIP MET GON-BO SAUS

   

    CUBA : MOJITO

   

    DE  ELZAS : CHOUCROUTE

   

    DENDERLEEUW : SCAMPI'S A LA JO EN TANIA

   

    FRANKRIJK : COQ AU VIN

 

    GRIEKENLAND: TZATZIKI

   

    ITALIE : OSSO BUCCO

   

    MAROKKO : SHURBA SUKSU SOEP, TAJINNE MET PRUIMEN, MUNTTHEE

   

    SPANJE : PAELLA

   

    THAILAND : KUNG TOM YAM

   

    TSJECHIË : BRAMBORORA POLEVKA en GOULASH

   

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PALING IN 'T GROEN

Bij onze "jeugd" vriendinnen Emmie en Ann Van Malderen (en hun moeder ocmw raadslid Emilienne De Smedt) waren we vele jaren kind aan huis.
Brent werd er in zijn eerste levensjaar trouwens opgevangen. Bij de 2 Emmie(y)s werden wij geregeld uitgenodigd voor een lekker etentje.
Emmie, die blijkbaar nu liever zelf uit eten gaat, was toen gespecialiseerd in: Tong in madeirasaus, Rijst met appelsientjes, en ... Paling in 't groen.
Deze drie gerechten worden nu nog geregeld bij ons thuis klaargemaakt. En telkens komt dan wel op één of andere wijze Emmie ter sprake.
De rijst met appelsientjes (en met cognac geflambeerde tournedo's) is trouwens zoveel jaar later het lievelingsgerecht geworden van Brent, en hij kan het
ook zelf klaarmaken. Bij Emmie leerden we trouwens ook aperitieven: picon- witte wijn, campari-orange, of de klassieker aan huis (als 't vlug moest gaan)
raphaël (met de plastieken ijsblokjes en de glazen roerstokjes).
Het palingrecept (20 jaar geleden door Emmie voor het laatst klaargemaakt) staat nergens te boek.
Het origineel kwam van haar grootmoeder Malvina Steenhoudt (onze eerste vrouwelijke BSP verkozene in de Aalsterse gemeenteraad) en werd later door Emmie wat verfijnd.
De hoeveelheden weet ze niet meer, de ingrediënten en bereidingswijze wel.
Een reconstructie:
Paling in 't groen voor 3 à 4 pers:
Kervel (veel), een paar blaadjes spinazie, kloeke ajuin. peper, en zout, samen opstoven in boter (ui niet laten bruinen)
Ook andere verse tuinkruiden kunnen worden toegevoegd.
Gekuiste paling toevoegen en zachtjes stoven. Duur -afhankelijk van de dikte van de paling- +/- 15 min
Halfweg een glaasje witte wijn toevoegen.
Afwerking: een scheutje citroen (wordt niet door iedereen geappreciëerd) en saus binden met wat maizena
Smakelijk.

 

Terug naar boven.

 

 

Café Frappé uit de Binnenstraat

De nieuwe zaakvoerder Luc Waterschoot van "VDS"- drankenhandel "Van Der Schueren" in de Binnestraat ontwikkelt nog geregeld nieuwe drankjes.
Ik ken de winkel sinds mijn kinderjaren. Ik herinner mij dat men bij "VDS"allerlei alcoholische dranken uit het vat kon kopen. In huis hadden wij zelden sterke dranken, maar tegen de eindejaarsperiode ging ons moeder met een paar lege flessen zo cognac (voorde mannen) en elexir (voor de vrouwen) kopen. Men tapte rechtstreeks uit de vaten en men mocht altijd eerst eens proeven. Ik ken geen andere plaats in Aalst waar een dergelijke (goedkope) verkoopswijze bestond en nog steeds bestaat. Ondertussen is de winkel ook bekend voor de zelfbereide kleurige aperitieven (de rode boerkes) en vooral ook voor de Faluintjeskoffie.

Een uitstekend en eenvoudig recept op basis hiervan is de café frappé van faluintjeskoffie.

Faluintjeskoffie is ondertussen een gekend en gewaardeerd streekproduct dat vooral warm met een laagje slagroom tijdens de wintermaanden wordt geconsumeerd. Maar ook tijdens de zomerperiode kan men voluit van de faluintjeskoffie genieten door er een café frappé van te maken.

Men laat een hoeveelheid vanille-ijs smelten en men voegt eenzelfde hoeveelheid faluintjeskoffie toe.Goed mixen, vervolgens in ijscoupes gieten en een tijdje in de koelkast plaatsen. Men bekomt een heerlijk romig dessert met de volle mokkasmaak van de faluintjeskoffie.
 

Terug naar boven.

 

 

GRIEKENLAND: TZATZIKI

Griekenland en de Griekse eilanden zijn onze favoriete bestemming zowel inzake vakantie als inzake restaurantbezoek in eigen stad.
Wat de restaurants betreft kan het te maken hebben met de late openingsuren waar we na een dagje en avondje vergaderen nog welkom
waren om soms het eerste eten van de dag nog voorgeschoteld te krijgen (laat en ongezond).
Zo spraken we jarenlang af om na een vermoeiende gemeenteraad (meestal na middernacht) nog met een aantal collega's bij "de Griek"
te gaan eten, dikwijls ook te gaan bekomen van wat vooraf ging. Het gezelschap wisselde maar PDS was een vaste deelnemer. Van zo'n
moment hangt er trouwens bij "Zorba" een foto in de inkomhal. Spijtig eigenlijk dat de Aalsterse Griekse restaurants nu niet meer zo laat
(of zo vroeg) open zijn. De meeste raadsleden (gespreid over alle partijen min 1) eten nu na de gemeenteraad samen een spaghetti bij
Mieke op de Grote Markt, wat natuurlijk ook zijn charme heeft.
Bij Antonis (restaurant Zorba) op de Houtmarkt verkies ik "medaillon d'agneau", bij Nicos (restaurant Dion) in de Vrijheidsstraat "gamba's".
En voor wie van afwisseling houdt is er ook nog restaurant Naxos in de Ridderstraat en nog een tweetal andere restaurants in de omgeving
van het vroegere politiecommissariaat.
Belangrijkste herinnering voor mij was die avond in 1988 toen Marc Galle mij na een moeilijke partijvergadering uitnodigde bij Zorba om er
bij een glas Retsina te polsen naar mijn eventuele interesse om schepen te worden.
Maar de Griekse restaurants zijn ook vooral sfeervol door de (soms life) muziek of worden soms extra sfeervol door de ouzo of metaxa.
(Aan te raden CD: 'Songs my country taught me' - Agnes Baltsa (Deutsche Grammophon)).
Tzatziki maakt deel uit van elke goede Meze of wordt ook als aperitiefhapje aangeboden

Benodigdheden voor 8 personen:
grote komkommer
4 teentjes look
halve liter griekse yoghurt
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel azijn
witte peper en zout

Bereiding:
komkommer wassen en raspen en vocht er uitdrukken
de knoflook uitknijpen
komkommer,knoflook, azijn, peper en zout in kom doen en roeren tot samenhangende massa bekomen wordt
roerend beetje bij beetje de olie toevoegen
minstens een uur in koelkast plaatsen voor opdienen
 

Terug naar boven.

 

 

 

AALST: KOUDE SCHOTEL IN 'DE LOODS'
 
De Loods in de A. Nichelsstraat 14, een opleidingscentrum voor laaggeschoolden en/of langdurig werklozen met het oog op mogelijke tewerkstelling, vind ik één van de
belangrijkste welzijnsinitiatieven in onze stad. Belangrijk omdat hier naast de technische opleiding (oa) voor restaurant ook kansen gecreëerd worden voor effectieve
tewerkstelling aan mensen die anders nog moeilijk op de reguliere arbeidsmarkt aan bod zouden komen. Voor deze mensen wordt bovendien via trajectbegeleiding een
globaal antwoord gezocht voor de dikwijls verschillende hulpvragen, maar ook ifv de opleiding, de tewerkstelling, de sollicitatie en de nazorg.
Tegelijk biedt het resultaat van het horecaproject ook de oplossing aan vele andere mensen door het aanbieden van een dagelijkse goedkope en degelijke warme maaltijd (6 euro) in het sociaal restaurant 't kookpunt. Zo maakt oa het ocmw en het sociaal huis gebruik van deze service om via een maaltijdcheque-systeem aan hun cliënteel een verantwoorde maaltijd aan t bieden in een gezellige sfeer waar men ook anderen kan ontmoeten.
Op een zomerse dag had ik de gelegenheid om eerst mee te koken en daarna mee te eten. De beste manier om de werking van binnenuit "proef"ondervindelijk beter te
leren kennen. Tijdens de voorbereiding van de koude schotel olv een echte kok-begeleider had ik verrijkende gesprekjes met de keukenmedewerkers veelal van vreemde origine.

Ik had een langer gesprek met een ex militair van ex Joegoslavië. Een al vlot Nederlands sprekend (met Duitse accenten) zeer gemotiveerde politiek vluchteling. Boeiend om zijn verhaal te horen en daarbij te beseffen dat wij Belgen hem nieuwe kansen geven waarvoor hij overigens zeer dankbaar is.
Daarna met Marleen Van Lierde aan 't tafel en een afrondend leerzaam gesprek met de verantwoordelijken Jan Ghijselen en Fabienne Schouppe.
Nu ben ik nog meer overtuigd van de welverdiende steun die ook het stadsbestuur en het ocmw geven aan dit opleidingscentrum voor schilder- behanger, metaalbewerker, tuinier, en ... horeca - mijn toekomst ook buiten de politiek is indien nodig nu alvast verzekerd !
 
De koude schotel was klassiek maar gevarieerd samengesteld:
2 soorten sla, wortel, witte kool, waterkers, komkommer, radijs, gekookt ei, tomaat, zelfgemaakte mayonaise, zelf "geprepareerde" americain en frietjes.
De hoofdmaaltijd werd voorafgegaan door tomatensoep, het dessert was een lekkere peer.  

Terug naar boven..

 

 

 

 

 

AALST: BALLETJES IN TOMATENSAUS

De eetgelegenheid "Very Good" op de hoek van de Alfred Nichelstraat (Houtmarkt) bestaat niet meer. Spijtig!
Bij Rita en Ignace kon men prijselijk en lekker eten in een aangename bijna familiale sfeer, zonder franjes.
Bovendien kon j'er meerdere kranten lezen of discussiëren met de uitbater. Ignace was altijd goed geinformeerd,
geinteresseerd in politiek, had visie en veel mensenkennis. Je moest goede argumenten hebben om hem te
kunnen overtuigen. Het zeer verzorgde restaurant met aanpalende frituur had een opvallend glazen plafond met
aan de muren oude historische foto's van Aalsterse plaatsen. Het was hier dat ik op basis van een oude foto de
idee kreeg om rond het standbeeld van Nepomucenus het vroegere traliewerk te laten terug plaatsen.
Vooral het stoofvlees, de steaks en de mosselen waren er heel lekker. Hier leerden wij ook de "hangcultuur"-
mosselen kennen waarmee Ignace nog voor de start van het mosselseizoen uitpakte. Hiertoe diende hij telkens
vroeg in de morgen naar Nederland te rijden.
Maar de Very Good was vooral het lievelingsrestaurant van ons zoontje Brent. De "balletjes in tomatensaus"
klaargemaakt door Ignace (of Rita?) was zijn lievelingsgerecht. En dat is altijd zo gebleven. Hetzelfde gerecht
met de beste ingridiënten klaargemaakt bij ons thuis of elders lustte hij niet. Geregeld gingen we er dan ook
porties kopen om in te vriezen. En nu zovele jaren later, in de "Bistro Pallieterke" in Hofstade, bij Philippe (Rita
en Ignace's zoon) ontmoetten wij Ignace opnieuw. En ja opnieuw politiek debat en ... Ignace gaf ons ongevraagd
een paar porties "balletjes in tomatensaus" mee voor de nu afstuderende Brent. Hij was het niet vergeten en wij
zullen het ook nooit vergeten, nu we 't gerecht ook meekregen:

VOOR 3KG GEHAKT
BALLETJES ROLLEN EN KOKEN IN WATER MET SNUIFJE ZOUT
BOTER SMELTEN IN KOM
1 GROTE OF 3 GESNIPPERDE AJUINEN ZACHT TOT (BIJNA GAAR) LATEN SUDDEREN
VAN VUUR NEMEN EN 3 EETLEPELS BLOEM TOEVOEGEN
GOED ROEREN ZODAT GEEN KLONTERS ONTSTAAN
OP VUUR ZETTEN EN VOCHT VAN BALLETJES TOEVOEGEN
GOED ROEREN EN 1 KLEIN BLIKJE TOMATENPUREE, 4EETLEPELS TOMATENKETCHUP
EEN HALVE POT TOMAGREQUE TOEVOEGEN
MET PEPER EN ZOUT OP SMAAK BRENGEN EN LATEN DOORKOKEN
EEN BEETJE AANDIKKEN MET AARDAPPELBLOEM
SMAKELIJK
(TOMAGREQUE VERKRIJGBAAR O COOL)

 

Terug naar boven..

 

 

DENDERLEEUW: SCAMPI'S A LA JO EN TANIA

Tijdens een etentje bij Tania en Jo Fonck samen met Lina en Rudy De Leeuw kregen we lekkere scampi's als voorgerecht.
Jo is een ex collega uit mijn vroegere Codep tewerkstellingsperiode. Hoewel de banksector op zich een zeer concurrentiele
werkomgeving is en Jo zeer veel ambitie had/heeft, hebben wij mekaar nooit als concurrent beschouwd, integendeel.
Wij ondersteunden en verdedigden mekaar ten volle, konden met mekaar goed opschieten en werden vrienden voor het leven,
ook in de politiek. Ook met een aantal andere Codep collega's (Walter Moens, Gerrit DeLeeneer, Freddy Van Cauwenbergh,
en Luc Lepouttre) zijn we kontakten blijven onderhouden.
Jo's grootvader Armand De Pelsmaeker was socialistisch volksvertegenwoordiger en burgemeester van Denderleeuw. In 1968
overleed hij echter ingevolge een autoongeluk. Zijn echtgenote, (de zeer mondige) Agnes bleef echter politiek actief en zo werd
Jo' s moeder Sonja later ook gemeenteraads- en ocmw raadslid. Jo zit nu ook zelf in de gemeenteraad en heeft wellicht goede
kansen om schepen te worden. De familie De Pelmaeker drukt zo al jaren een stempel op het Denderleeuwse gemeentebeleid.
Maar ook de toekomstige nieuwe vakbondsleider (in opvolging van Mia De Vidts en Xavier Verboven) Rudy De Leeuw was
aanwezig. Jo had deze voor ons beiden gemeenschappelijke vriend mee rond de tafel gebracht. Een betere keuze kon hij niet
maken. Zo konden wij drieën nog eens een avondje politiek discussieren, voor ons boeiend, voor de vrouwen misschien iets
minder gezellig ?

Benodigdheden :

- scampi's ( zak, diepgevroren )
- 1 groene en gele paprika
- 250 gr. paddestoelen
- 1 potje Boursin met kruiden
- archideolie
- curry ketchup
- 100 ml room
- peper, paprika- en cayennepoeder
- verse look
- rode porto

Bereiding :

- scampi's vooraf laten ontdooien
- scampi's pellen
- bak de scampi's in de olie en kruiden met paprika en peper
- versnipper de paprika's en paddestoelen
- voeg deze groenten samen met de look toe aan de scampi's wanneer deze licht verkleurd zijn
- laat de groenten gaar worden en voeg dan het potje Boursin toe, laat dit smelten en giet dan de room bij
- alles even doorkoken en werk af met curry ketchup, kruiden en een beetje rode porto

Voila, klaar en nu opdienen op een voorverwarmd bord met stokbrood en ..... lekker smullen !
SMAKELIJK !!!

Terug naar boven..

 

 

 

 

SPANJE: PAELLA
Het bekendste Spaanse gerecht waarvan de naam is afgeleid van de platte, ronde pan waarin het wordt bereid “paellera”

In de beginperiode van ons schepenambt werden wij (Gracienne, Odilon, Fanny en ikzelf) thuis uitgenodigd bij één van onze Spaanse vrienden, de vakbondskameraad Igual Antonio om er de door zijn echtgenote Anny Matthijs zelfbereide paëlla te proeven, overheerlijk!
“Mijn vader Santiago, kwam in 1957 naar België, om er te werken in de mijn van Zwartberg. Mijn moeder en ikzelf bleven achter in Spanje en kwamen pas een jaar later naar België. Ik was toen zes jaar. België zocht in die tijd gastarbeiders om er in de mijnen te werken en mijn vader had dan ook een contract op zak vanuit Spanje. Die contracten waren zo opgesteld dat je als gastarbeider verplicht was voor een vooraf vastgelegde periode in de mijnen te werken. Tijdens deze periode mocht je en kon je geen ander werk zoeken en aanvaarden.. Een tijdje voor het sluiten van de mijnen zakten heel wat Spanjaarden af naar Aalst waar ze aan ’t werk konden als textielarbeiders. Zo ook mijn vader en mijn oom José die werk vonden bij Fabelta.
Mijn vader was van thuis uit socialist wat geen evidentie was in het Spanje van Franco. Mijn grootvader die tijdens de burgeroorlog tegen Franco had gevochten zat er zelfs een hele poos in de gevangenis. Eens in België veranderde die politieke gezindheid niet. Het was dus logisch dat hij zich bij het ABVV liet syndiceren. Wat mijn vader van zijn vader meekreeg, kreeg ik dan op mijn beurt door van mijn vader. Op 14-jarige leeftijd verliet ik de schoolbanken om als arbeider te gaan werken. Sinds mijn 16de werk ik voor Gates te Erembodegem. Ook ik ben altijd bij het ABVV gesyndiceerd geweest en het is via die weg dat ik mij steeds meer ging engageren in de socialistische beweging. Ik werd vakbonds- afgevaardigde, lid van de ondernemingsraad en het comité voor veiligheid en gezondheid. Vanuit de vakbeweging was de interesse voor de politiek een bijna logisch gevolg, een vanzelfsprekendheid. Na mij naturalisatie tot Belg kon ik dan ook actief deelnemen aan 'de politiek', eerst als kiezer, later zelfs als kandidaat voor de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het contact met mensen, de zin tot discussiëren en de strijd voor sociale rechtvaardigheid hebben mij daarin gedreven. Mijn vrouw heeft Spaans geleerd door veel te luisteren en stapsgewijs te proberen. Met vallen en opstaan en zonder schaamte om zich belachelijk te maken. Door te kijken en opnieuw zelf te proberen leerde ze ook de geheimen van de Spaanse keuken.”

ESPANOLITO QUE VIENES AL MUNDO
VALGATE DIOS!
UNA DE LAS DOS ESPANAS
HA DE HELARTE EL CORAZON
(Antonio Machado)

Dit jaar (2006) zal Antonio geen kandidaat meer zijn bij de gemeenteraadsverkiezing. De SP.a
kon echter een goede opvolgster op de lijst plaatsen, de (ook van Spaanse afkomst) vakbonds-
afgevaardigde Antonia Flores, zus van Santi, Francesco, Eugenio en Francisca. Ook hun vader Flores Sanchez Antonio kwam toenertijd in de Belgische mijnen werken.


Paella

Benodigheden
gambas,calamar,visfilet,kip,chorizo,mosselen,sperziebonen,erwten,bleekselderij,uien,look,
safraan,laurierblaadje,tomatenpuree,artisjokharten,gepelde paprika,zout,peper,paprikapoeder,
Bereiding
rijst,gambas en calamar koken in zelfde water (vocht bewaren)
kip bakken
als de kip klaar is water op de pan gieten en bij het vocht van de vis voegen
in paellapan uien en look fruiten in olie
vocht toevoegen waarin safraan, tomatenpuree en zout aan de kook brengen
dan rijst toevoegen en 5min laten koken (1 vuist per persoon)
alle ingrediënten toevoegen (het laatst de artichok, paprika en erwten)
Als de rijst te droog is vocht toevoegen

smakelijk
 

Terug naar boven...

 

 

 

 

TSJECHIË (PRAAG): BRAMBORORA POLEVKA en GOULASH

 

Naar de Oostbloklanden zijn wij eigenlijk nog niet op reis geweest, ook niet in Tsjechië. Op een zomeravond maakten wij wel kennis met de Tsjechische keuken

bij Lucette Callebaut en Patrick Van De Putte thuis. Ik vroeg Lucette over deze

gezellige avond (onder vrienden) een bijdrage te leveren voor de website.

En ze deed meer dan haar best!

 

Ahoj Praha !  Hallo Praag !

 

Tot voor kort wou ik nooit opnieuw naar een zelfde vakantiebestemming. Deze keer heb ik vreemd genoeg voor de eerste keer heimwee naar één stad … Praag, de Tsjechische hoofdstad, de “gouden” stad, de Stad van Honderd Torens, de parel aan de Moldau, “Moeder”  ja zelfs “Koningin der steden” … Dichters en reizigers bewieroken deze stad. Wat hangt er in de lucht ? Romantiek ? Mystiek ? Eigenzinnigheid ?

 

Of spreekt de Tsjechische schrijver Milan Kundera met zijn boek over  “De ondraaglijke lichtheid van het bestaan”, een passioneel-realistisch verhaal dat zich afspeelt in deze prachtige stad, tot mijn verbeelding ?

Via zijn personages (waarvan de ik-figuur er één is) filosofeert de schrijver over kitsch, over communisme, over ballingschap (waarover hij kan meepraten, aangezien hij sinds 1975 in Frankrijk woont en sinds 1995 zelfs in het Frans publiceert), over het doel van het leven, over toeval, en over het wezen van de roman: `Een roman is geen bekentenis van de auteur, maar een onderzoek naar het menselijk leven in de val die de wereld is geworden.' En tóch leef je mee met Tomas en Tereza, de ploeterende geliefden in communistisch Praag die uiteindelijk een liefdesdood sterven. Kundera biedt een sprankelende cocktail van Kafka, Diderot en Tolstoj. “De ondraaglijke lichtheid van het bestaan” is daarmee met recht de bekendste moderne roman over het al dan niet gehandschoende totalitarisme in het communistische Oostblok.

 

Door het centrum van Praag stroomt een met 16 (!) bruggen overspannen rivier, de Moldau, een onmisbare levensader. Het water zorgt voor een onvergetelijk decor. Een stad met een architectuur om stil van te worden. Dat mensenhanden zoiets gepresteerd hebben ! Noch het oorlogsgeweld, noch het natuurgeweld hebben deze Boheemse metropool getemd. Praag is jarenlang overheerst door communisten, weggestopt achter het Ijzeren Gordijn. Zelfs in deze periode zorgde een “boheemse” opstand in 1968 voor “De Praagse Lente”. Russische tanks verpletterden de bloesems …

 

De Fluwelen Revolutie van 1989 zorgde voor het ontwaken van de stad. Een westers ritme heeft zich meester gemaakt van deze stad.

En toch … Polka en “dance”, gotiek, barok en postmodernisme, klassieke interieurs en moderne lounges, Boheemse knoedels en nouvelle cuisine, de “oude” stad, de “nieuwe” stad …de gelijktijdigheid van het niet-gelijktijdige zorgt voor een unieke sfeer.

 

Het culinaire Praag

 

“Hoogstandjes” moet je hier niet verwachten. De inheemse specialiteiten zijn niets voor fijnproevers of dieet-fanatici. Een eerder eentonige, maar wel eerlijke keuken.

Typisch Tsjechisch is 'Knedliky', een meelprodukt dat bij vlees (bv. goulash) geserveerd wordt.

 

Behalve in een Restaurace kan je goed eten in een Hospoda of Hostinec (een soort buurteetcafé) of, heel Tsjechisch en goedkoop, in een Jidelna (eetzaal voor bedrijfspersoneel). Handig om te weten is dat het in restaurants in Tsjechië de gewoonte is om lege borden meteen af te ruimen, ook als je tafelgenoten de maaltijd nog lang niet beëindigd hebben. Beroemd is het Tsjechische bier (Pivo) waarvan het Pilsener Urquell (het bier waar de naam Pils vandaan komt) en het Budweis het meest bekend zijn. Naast de landelijk bekende bieren zijn er diverse bieren van plaatselijke brouwerijen, zoals Krakonos uit Trutnov. De wijnen uit Tsjechië zijn ook uitstekend. Zij komen van wijngaarden in het zuidelijk deel van Tsjechië (Moravië).

Als pousse-café drinken de Tsjechen een glaasje Becherovka, de beroemde bitterzoete kruidenlikeur uit Karlovy Vary.

 

Opvallend in de Tsjechische keuken zijn de “knedliky” of knoedels, waarbij je kan kiezen uit een zoete (gemaakt uit tarwe- kwark- of aardappeldeeg) of een neutrale variant (meeldeeg en wit brood). Deze laatste wordt in plakjes gesneden of als ronde knoedel geserveerd.

 

Het deeg heb ik daar in een pakje gekocht en thuis uitgeprobeerd. Een succes was dat niet. Was het de sfeer die ontbrak ? Het baksel werd een misbaksel. Ik durfde de knoedels op een “Praags dineetje” aan mijn gasten amper te presenteren … Een aanrader : proef de “knedliky” in Praha !

 

Bramborova polévka (Aardappelsoep)

 

Voor 6 personen

 

1 kg bloemigkokende aardappelen

1 pak diepvriessoepgroenten

30 gr boter

¾ liter groentenbouillon

1 eetlepel mierikswortelpasta (kant-en-klaar)

zout

versgemalen peper

1 klein potje slagroom

 

Schil de aardappelen. Verhit de vetstof en fruit de groenten + stukjes aardappel even aan. Voeg de bouillon toe. Laat het geheel garen op een middelhoog vuur.

Zet er de mixer in. Kook weer op. Voeg de mierikswortelpasta toe. Kruid met peper en zout en roer er de room door (niet meer laten koken !).

 

Tip : verrijk de soep naar smaak met gebakken champignonplakjes, gestoofde preiringen, reepjes gerookte zalm, nep-kaviaar ….

  

Tsjechische Goulash

Per persoon:

250 gr varkensvlees (of rundsvlees) in blokjes – ½ paprika, fijngesneden – 1 tomaat in kleine stukjes – 1 ui gesnipperd – ½ teentje knoflook, fijngesneden – 1/8 koffielepel paprikapoeder – 1/8 koffielepel komijn (typisch Tsjechisch kruid) – zout – peper – 1/8 bouillontablet – zure room

Bak het vlees even vlug aan in een braadpan. Doe alle groenten erbij en laat ze even meebakken. Doe de kruiden erbij, het bouillonblokje en een beetje water en laat de goulash langzaam gaar sudderen. Haal de pan van het vuur en roer de zure room erdoor.

Dobrou chut”! Na zdravi ! (Eet smakelijk ! Proost !)

 

 

Lucette Callebaut

Terug naar boven...

 

 

...

 

 

CHINA: KIP MET GON-BO SAUS

Bij de Chinees gaan eten was circa 35 jaar geleden nog een rariteit in Aalst, goed voor speciale gelegenheden. Eind de jaren 60 waren er slechts 2 restaurants, in de Molenstraat en in de Vrijheidstraat. Ondertussen kwamen er meerdere Chinese restaurants en "afhaal Chinezen" bij. Wij gingen steeds en nu nog geregeld bij Yok Tha, de Chinees in de Vrijheidstraat die als publiciteit kartonnen bedrukte afscheurlucifers bedeelde, maar waar het ook eenvoudig, goed, verzorgd en prijselijk was/is. Een restaurant uitgebaat door een vriendelijke, ietwat bescheiden familie waar men zich onmiddellijk thuisvoelde. We zagen er als het ware de kinderen opgroeien en steeds meer vat krijgen op het restaurantgebeuren. Vele Aalstenaars hebben hier voor het eerst een Chinees in levende lijve gezien en voor het eerst kennisgemaakt met deze gevarieerde keuken.
Het Belgische avontuur voor de familie Lee begon in 1969 toen de 32 - jarige vader Lee voor het eerst de Belgische bodem betrad. Tot 1974 bleef vader Lee alleen in België, legde contacten en maakte al voorbereidingen om een jaar later de rest van zijn gezin naar België te laten overkomen; om dan samen met hen zijn eigen restaurant "YOK THA" te beginnen.
Het restaurant bouwde een goede reputatie op en een tevreden cliënteel. Om hun klanten nog meer comfort te bieden besloot de familie in 1984 hun activiteiten in een ruimer pand uit te oefenen, aan de overzijde van dezelfde Vrijheidstraat. In 1999 werd weer een stukje geschiedenis geschreven in het familieverhaal. Zoon Po sang neemt het restaurant officieel over van zijn vader. Maar lang kon hij echter niet wachten om zijn eigen stempel te drukken op het restaurant en in 2002 werd het interieur volledig vernieuwd tot wat het nu is.
Wat de familie niet weet is dat wijzelf met een aantal vrienden toenertijd interesse hadden voor het mooie herenhuis toen het te koop werd aangeboden. Ik meen mij te herinneren dat de vraagprijs toen voor ons
net dat tikkeltje te duur was. Goed voor Yok Tha!

Kippenfilet met krokante groentjes met gon-bo saus in de wok

Benodigdheden :
Voor 2 personen :

Twee kippenborsten
een teentje look
wat gember
1 ajuin
1 paar worteltjes
enkele champignons
witte selder
1 paprika
1 prei
(bambooscheuten)
maïs- of arachide olie, zout ,peper, 10 cl bouillon of water, rijstwijn of witte wijn, sesamolie, hoi-sin saus, oestersaus, ( sambal ).


Voorbereiding :

Kippenborst in dunne plakjes snijden,
kruiden met zout en peper, een schuitje Chinese rijstwijn (eventueel gewone witte wijn)
een beetje aardappelzetmeel (dit om het vleesvocht niet te laten ontsnappen tijdens het garen)
De groenten ook in dunne plakjes snijden, ajuin, wortelen, champignons, selderie, paprika's, wit van prei en eventueel ook plakjes bambooscheuten.

Bereiding :

Kippenborst eerst in kokend water gaar koken en laten uitlekken.

De wok heet laten opwarmen, een scheutje olie,(maïs - of arachide olie), de ui eerst fruiten daarna een teentje look en gember (en eventueeel een beetje sambal voor de pittigen onder ons), de groentjes bijdoen. Een beetje roerbakken in de wok, daarna de reeds gare kippenplakjes erbij, kruiden met oestersaus en hoi-sin saus en naar eigen smaak met nog wat zout en peper.
We voegen dan het water ( normaal bouillon ) bij en om het gerecht te binden, mag een beetje zetmeel oplossen in water en al kokend en roerend bijvoegen.
Afwerken met een scheutje sesamolie en rijstwijn.

Tip : Het water of bouillon zal best warm moeten zijn, anders duurt het te lang vóór het terug kookt en dan zijn de groentjes niet meer krokant.
Indien u over een Tep-Pan beschikt, kunt u deze ook gebruiken om op te dienen. Maar eerst moet het heel heet op het vuur gebrand hebben.
 

Terug naar boven...

 

 

 

BELGIE: MOSSELEN IN NIEMANDSLAND


Op een morgen in februari bracht ik samen met de verantwoordelijke van de stedelijke woonwinkel Ann Renneboog een "werkbezoek" aan het crisisopvangcentrum Niemandsland aan de Hertshage in Aalst.
Bedoeling was om op een onverwachts moment beter kennis te maken met ons opvangcentrum voor daklozen. Alleen de verantwoordelijke en bezielster Agnes Van Brempt was vooraf op de hoogte gebracht.
Samen met haar medewerkster Ely Van De Velde (ook "genogramspecialiste" voor de insiders) verwelkomde zij ons in de vroege uurtjes zodat we samen met een aantal bewoners konden ontbijten.
In de sobere maar aangename keuken kregen wij koffie, brood en kaas. Cawra-directeur Stef Muylaert kwam ons later vervoegen. Meteen konden wij tegelijk de geplande verbouwingswerken tijdens een rondgang bespreken. Steve een bewoner in het systeem langdurige opvang beweerde dat hij 's avonds mosselen zou klaarmaken.

Het recept van Steve (niet te verwarren met Steve Stevaert):

Ingridiënten:

- mosselen
- prei-uien
- franse selder
- wortelen
- citroen in schijfjes
- peper van de molen
- mosterd
- zout
 -paprika poeder
- curry poeder
- look
- provinciaalse kruiden of mosselkruiden (opgelet hier zit al zout in)
- wijn of bier

Bereiding:

- mosselen veelvuldig wassen
- 1 mosselen 2 kruiden 3 groenten zo opbouwen laag per laag
- bovenaan de schijfjes citroen en mosterd
- witte wijn of bier toevoegen
- regelmatig opschudden tot ze klaar zijn, opdienen met brood of frietjes

Helaas de wijn ontbreekt (in Niemandsland is geen alcohol toegelaten).


Terug naar boven...


 

 

BELGIE: SLOOTKANTSOEP

Goedkoper kan niet. De voornaamste ingrediënten zijn paardebloembladeren (pisbloemen in het dialect) en brandnetels. Eenvoudig, maar opvallend lekker. En, buitengewoon gezond. Paardebloemen en brandnetels vindt men in het voorjaar in grote hoeveelheden langs slootkanten. (met tuinhandschoenen plukken).
Leren kennen tijdens een vormingsweekend waarbij we zelf voor het eten moesten instaan.
Het plezante was dat de groep pas na het eten te horen kreeg wat we eigenlijk hadden gegeten.

Benodigdheden:

-paardebloembladeren
-brandnetels (samen een flinke plastic zak vol, het is toch gratis)
-wat overgeschoten groente (bloemkool, boontjes, wortel, naargelang wat voorhanden is)
-2 theelepels zwarte peperkorrels
-bouillonblokjes
-een handje vermicelli
-paar takjes selderie
-water
Bereiding:

Zet het water op met bouillonblokjes. Verwijder de stelen van de brandnetels, alleen de bladeren worden gebruikt. Zet de brandnetels en de paardebloembladeren in een tweede pan met ruim water op en kook ze een paar minuten om de branderigheid kwijt te raken. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, doe ze over in een vergiet en spoel ze goed af om zand kwijt te raken. Snij de bladeren zo fijn mogelijk. Snij ook de andere groenten klein. Plet de peperkorrels. Voeg alles bij de bouillon, met de vermicelli, en laat de soep nog een paar minuten koken.
 

Terug naar boven...

 

 

ITALIE : OSSO BUCCO

 

2 citytrips in Italië brachten ons naar Firenze en Rome (hier werd ik zelfs in audiëntie ontvangen- zie persknipsel) .Van dit mooie land (gelukkig nu herwonnen door Prodi) hebben we dus nog niet veel gezien. Vrij jong nog kwamen we echter geregeld in kontakt met de Italiaanse keuken. Onze goede vrienden – politieke strijdmakkers van het eerste uur  (eerst bij de SVV kindervakanties, daarna bij de Jongsocialisten en in de SP) Dolores Baita & Luc De Blieck en Eliane Baita & René Van Gijsegem leerden ons immers tijdens vele vriendenetentjes bij hen thuis proeven van die heerlijke Italiaanse keuken. Dolores en Eliane,   wel in België geboren maar van Italiaanse origine, hadden dit uiteraard van thuisuit aangeleerd gekregen van hun sympathieke ouders Cesco en Theresa.

 

Ingrediënten (4 personen)

4 kalfsschenkels met been

een klein beetje bloem

3 eetlepels olijfolie

een paar ansjovisfilets (naar eigen smaak 5 à 6)uit blik

1 eetlepel gehakte peterselie

één à 2 teentjes knoflook

1 laurierblad

1 dl droge witte wijn

Zout en peper

Bereiding

Bind touw rond de schenkels zodat vlees blijft vast zitten. Wentel het vlees in bloem en bak langs weerskanten in olijfolie (met laurierblad) tot het goudbruin is. Laat het vlees 15 minuten sudderen. Voeg de wijn toe en kruid met zout en peper. Laat 1 uur zachtjes stoven (tot het vlees zacht geworden is) met deksel. Indien nodig voeg af en toe wat water toe. Hak ondertussen de peterselie, de ansjovisfilets en de lookteentjes zeer fijn en voeg dit mengsel na het stoven bij het vlees.  Laat dan nog een vijftal minuutjes doorkoken. Dien op met gekookte rijst of met aardappelpuree.

 Terug naar boven...

 

 

THAILAND: KUNG TOM YAM
 
In 2000 reisden wij rond in Thailand. Prachtig land met uitzonderlijk lieve bevolking en veel (te veel) Boedha's. Bedoeling was deze reis
samen met Wilfried Van Der Veken (van de krantenwinkel Gentsesteenweg) te maken. Kort voor het vertrek had Wilfried echter een
ongeval waardoor hij uiteindelijk niet meekon. Om Wilfried toch enige compensatie te bezorgen organiseerden wij na de reis bij ons thuis
en Thaise avond met alles erop en eraan: foto's, verhalen, en ... Thais eten en de Maykong Whisky (eigenlijk niet lekker).
Hiertoe hadden we Jamnongpheng Paiwan (voor de vrienden Theelek) samen met zijn vriend Rudy Foselle uitgenodigd. Zij zorgden voor de
typische gerechten en dranken. Theelek ging hiertoe op zaterdagmorgen naar de Brusselse markt zijn ingridienten aankopen. Ondertussen
staat er nu ook op de Aalsters zaterdagsmarkt op het Keizersplein een Thais kraampje waar ook heel wat lekkers Thais te koop is.
Ook Enrico Leclair (we zaten toen in volle verkiezingscampagne en Enrico was ook SP.a kandidaat) hadden we als Zuidoost Aziëkenner
uitgenodigd. Hij kon immers als geen ander over dit mooie land (en de mooie vrouwen) vertellen.
Die avond stond oa ook de pikante garnalensoep Kung Tom Yam op het menu:
(tussen haakjes Theelek maakt momenteel een wereldreis die men via lekflorenttravel.blogspot.com kan volgen)
Ondertussen ontdekten we in Gents Patershol een heel lekker en prijselijk Thais restaurant: "Baan Thai", Corduwanierstraat 57 Gent
tel 09 2332141. Ook aan de kust in De Panne is "Baan Thai" met dezelfde naam een aanrader: Sloepenlaan 22 tel 058 414976

 

Kung Tom Yam (pikante garnalensoep)

 

Benodigdheden :

 

800 g reuzengarnalen

2 eetlepels plantaardige olie

1,5 l water

2 stengels citroengras

30 g kleingesneden galangawortel

20 g kleingesneden gemberwortel

3 verse groene chilipepers

2 verse rode chilipepers

2 lente-uitjes

1 eetlepel koriandergroen

Citroensap

zout

 

Werkwijze :

 

- De garnalen wassen, laten uitlekken en de staart afdraaien van de kop. De garnalen pellen en de darm verwijderen.

- De olie in een wok verhitten en de garnaalschalen en –koppen daarin roze bakken.

- Aanvullen met water en zout toevoegen. Het citroengras en de galanga en gemberwortel toevoegen.

- de groene pepers in de lengte halveren, de zaadjes en vliesjes verwijderen. Alles in wok doen, aan de kook brengen en ongeveer ½ uur zachtjes laten sudderen.

- ondertussen van de rode pepers het kroontje afsnijden, zaadjes en vliesjes verwijderen, de pepers in ringen snijden. Ook de lenteuitjes in – niet te kleine – stukjes snijden

- de bouillon zeven en opnieuw in de wok aan de kook brengen. De garnalenstaarten erin leggen en de rode pepers evenals de lentuitjes toevoegen. Alles laten koken tot  de garnalenstaarten gaar zijn (zo’n 3 à 5 minuten).

- het koriandergroen toevoegen en de soep op smaak brengen met citroensap.

Terug naar boven...

 

 

 

CHOUCROUTE

 
Lievelingsgerecht van Bert Van Hoorick.
Ooit de gelegenheid gehad om samen met deze "grote" politicus van deze lekkernij te proeven,
Door zijn dochter bij haar thuis in een kunstige en groene omgeving lekker klaargemaakt.
Levensgenieter Hugo, de gastheer des huizes zorgde gespecialiseerd voor de (te vele) lekkere dranken.
 

"Mijn vader Bert at graag lekker, maar niet overdadig. 

Voor choucroute maakte hij echter een uitzondering. 

Tot het einde van zijn leven, zelfs toen hij een streng regime moest volgen,

kon hij nog steeds ten volle genieten van deze heerlijke schotel. 

Allicht de geurige aroma’s en de unieke smaak van deze stoofschotel, die vanuit China

door Rusland en Oost-Europa tenslotte West-Europa bereikte, konden hem verleiden. 

Ook de charme van het gezelschap van familie en vrienden waarin deze schotel wordt

genuttigd, waren voor hem bijzonder waardevol." 

 

Anne-Marie Van Hoorick.

 

Benodigdheden (voor 6 personen):

- zuurkool met witte wijn (2 potten) merk Kuhne "Weinkraut" te koop bij Minor-Molenstraat

- 2 grote varkenshammetjes (eventueel verzaagd in schijven van 4 cm.)

- 1 stuk basse-cote 500 gr. (lage rib van varken)

- 6 rookworsten (of 3 indien gehalveerd)

- 2 lookworsten

- doos frankfurter worstjes

- 1 stuk kasselrib 400 gr

- 6 ribbetjes

- gerookt spek 400 gr

  (alle vlees en worsten te koop bij beenhouwer aan zeshoek)

- 12 jeneverbessen

- aardappelen

- enkele teentjes knoflook

- kruidenboeketje

- bosje peterselie

  1 à 2 flessen droge witte wijn

 

 Bereiding:

- varkenshammetjes en gerookt spek in pan met koud water, aan de kook brengen, 5 minuten koken, af en toe schuim afscheppen

- kruidenboektje + jeneverbessen toevoegen

-versnipperde ui en knoflook laten fruiten in boter

-de helft van de zuurkool hierin spreiden, varkenshammetjes, ribbetjes, gerookt spek en basse-cote opleggen, bedekken met de rest van de zuurkool

-met wijn overgieten tot het geheel juist onder staat, kruidenzakje toevoegen, peper en zout, deksel op de pan, 2,5 u op een laag vuurtje stoven

-na 2 uur rookworsten, kasselrib, Parijse worst toevoegen

-na nog eens 30 minuten geschilde aardappelen bovenop leggen

-na nog eens 30 minuten de  frankfurterworsten opleggen

-zakje kruiden verwijderen, met peterselie bestrooien en in de kom opdienen  

 

Dranksuggestie: Vin d'Alsece, Rieling, eventueel bier.

 

 

Terug naar boven...

 

  

 

 

 

 

MAROKKO: SHURBA SUKSU SOEP, TAJINNE MET PRUIMEN, MUNTTHEE

 

 

 

Naar Marokko zijn we nog niet op reis geweest. Een 25 tal jaar geleden kochten we wel vliegtuigtickets  maar de reis kon onverwachts niet doorgaan

Een vriendin Lieve De Meulemeester werd plots ziek. We zouden met 2 koppels naar Noord Afrika trekken, de vrouwen met het vliegtuig, Guido Moens en ikzelf met de motorhome met de bedoeling het land vrij te doorkruisen en te ontdekken. De groeiende aanwezigheid van Marokkaanse migranten brengt dit fascinerende land wat dichterbij in ons eigen land.

Tajine leerden we kennen via vroeger gemeenteraadslid en vriend Jacky Philips. Hij is een kenner doordat hij zo dikwijls (eerst beroepshalve voor Amylum, en nu uit “belevings”interesse) in Marokko vertoeft, niet in mooie hotels maar tussen plaatselijke bewoners. Maar ook de moeder van Melika Hafidi (een vriendin van Wilfried Van Der Veken) Regina Mollaert verklapte een aantal tips en weetjes over de typische tajinegerechten. Zij verwees ons ook naar de Brabantstraat in Brussel waar we onze “Marokkaanse uitzet” (djellaba incluis) aankochten. Vaak gaan we daar op zoek naar passende kruiden, groenten, schapenvlees en kefta (op zondagmorgen ook te combineren met de geurige, kleurige vroegmarkt aan het Brusselse Zuidstation).

 

In Brussel leerden we in de Dansaertstraat een heel goed en bovendien een zéér gezellig Marokkaans restaurant (exotisch en eigenzinnig) kennen waar we met meerdere vrienden tijdens het lekkere eten “de wereld verbeteren”.

Een echte aanrader: KASBAH, Dansaertstraat 20 tel 02 5024026

 

In Marokko behoort de bereiding van tajines en couscous tot de traditionele manieren van Berbers koken.

Een tajine is een stoofpot waarbij het vlees (vlees, kip, vis) in een halfgeglazuurde aardewerken schaal met een puntig, conisch deksel, zachtjes in zijn eigen stoom gaar stooft. Het resultaat is een ongelooflijk lekkere dikke saus waarin rijke, zoete en pittige smaken elkaar ontmoeten. Een tajine wordt gegeten worden met plat brood (om in de saus te dippen) samen met salade. Een complete maaltijd wordt het met couscous er bij.

Couscous, gemaakt uit harde tarwe,  vergt veel energie om het traditioneel klaar te maken. In de handel vormt voorgekookte couscous een goed alternatief en is gemakkelijk te bereiden.

Tajines en couscous eet je eigenlijk gegeten uit één schaal met de vingers van de rechterhand.

Uiteraard zijn er talloze – lekkere – variaties  mogelijk. Wij selecteerden de gerechten die onze persoonlijke voorkeur genieten. De aangegeven hoeveelheden zijn enkel richtinggevend en vragen een aanpassing naar eigen smaak.

 

Tip : Dien het eten op aan een lage tafel, in het typische aardewerk, zorg voor een passende muzikale omlijsting, trek een djellaba aan en verlicht het geheel met talrijke gekleurde kaarslichtjes.

Gemeenteraadslid Lucette Callebaut (ook een liefhebber) nodigt haar gasten uit om voor het eten de handen wassen met oranjebloesemwater.

En nu wordt het helemaal te gek: wij overwegen onze zolder op Marokkaanse wijze in te richten: een nu te bestuderen meerjarenplan. 

 

 

Shurba Suksu (kip-couscoussoep)

(naar Marokkaans creatief koken – Rebo)

      Benodigdheden (6 personen)

-      750 g stukken kip

-      400 g tomaten uit blik, in blokjes gesneden

-      1 rode paprika

-      1 rood spaans pepertje

-      1 ui, grof gehakt

-      ½ koffielepel komijn

-      ½ koffielepel paprikapoeder

-      ½ koffielepel kurkuma

-      ½ koffielepel cayennepeper

-      1 kaneelstokje

-      1 teentje knoflook

-      150 gr couscous

-      3 eetlepels fijngehakte munt

-      2 eetlepels fijngehakte peterselie

-      2 eetlepels koriander

-      2 eetlepels citroensap

-      Harissa

Bereiding

-     Doe de stukken kip in een pan samen met de tomaten,paprika,pepertje, ui, komijn, paprikapoeder, kurkuma, cayennepeper, kaneelstokje, knoflook, zout en peper.

-     Giet er 750 ml water bij, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de kip gaar is.

-     Haal de kip uit de pan, snijd het vlees fijn en doe het terug in de pan.

-     Voeg 1½ liter water toe en laat opnieuw sudderen. Voeg langzaam en al roerend de couscous toe.

-     Voeg de munt, de peterselie en de koriander toe. Laat nog een 10-tal minuutjes onafgedekt sudderen. Roer af en toe.

-     Voeg het citroensap toe, breng op smaak met wat harissa.

 

Lamstajine met pruimen,amandelen,en sesamzaad

(naar de traditionele Marokkanse keuken – Alain Jaouhari)

      Benodigdheden (4 tot 6 personen)

-         2 kg lamsschouder in stukken

-         500 g gedroogde pruimen

-         150 g  amandelen

-         3 wortels in lengte geneden

-         2 el sesamzaad

-         4 hardgekookte eieren

-         4 uien

-         5 teentjes knoflook

-         4 kaneelstokjes

-         1 tl gemberpoeder

-         ½ tl kurkuma

-         1 tl peterselie

-         1 tl koriander

-         1 tl smen (ranzige boter)

-         1 theeglas arachideolie

-         4 el kristalsuiker

-         1 tl zout

-         1 volle tl peper

-         harissa

     

    Bereidingswijze

-     Doe de stukken lamsvlees met de uien, wortels, knoflook, de helft van het kaneelpoeder, de gember , kurkuma, peterselie, koriander, smen, olie, het zout en de peper in een pan en laat alles ongeveer 5 minuten fruiten.

-     Zet het vlees onder water zodra het mooi gebruind is en laat het met deksel op de pan ongeveer 45 minuten koken op een matig vuur. Controleer regelmatig of

er nog voldoende water in de pan zit, indien nodig water toevoegen en bijkomend kruiden.

-     Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een koekenpan zonder vet

-     Kook de amandelen 10 tot 15 minuten in water, pel ze, en bak ze goudbruin met wat olie

-     Neem na 30 minuten koken een beetje saus uit de pan. Doe dit in een kookpan en doe de pruimen, de rest van het kaneelpoeder, de kaneelstokjes, de suiker en een mespuntje zout erbij. Doe het deksel op de pan en laat alles 15 tot 20 minuten op een matig vuur koken. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit.

-     Laat de pruimen uitlekken en verwijder de kaneelstokjes.

-     Leg de stukken lamsvlees op een schaal zodra ze gaar zijn en de saus goed is ingedikt. Leg de pruimen ernaast en giet de saus er overheen. Bestrooi met de sesamzaadjes en de amandelen. Snijd de hardgekookte eieren in tweeën en schik ze om het gerecht.

-     Vergeet het brood, de couscous (met couscousgroenten ingevroren te koop bij Colruyt) en de smaakmaker harissa niet.

 

Marokkaanse Thee

(naar genieten van thee – Gilles Brochard)

Marokkaanse thee wordt gloeiend heet gedronken in versierde glaasjes.

De groene Chinese thee die best gebruikt wordt is Gunpowder.

Breng water aan de kook.

Doe ongeveer 3 theelepels Gunpowder in een theepot van zilver.

Giet er wat water over dat onmiddelllijk wordt weggegooid.

Voeg een grote hoeveelheid wilde muntblaadjes toe met zo weinig mogelijk stengels.

Giet water op de thee en voeg suikere toe.

Giet 3 x wat in een klein Marokkaans glas en daarna terug in theepot om de ingredienten te mengen.

Laat de thee vijf minuten trekken en giet de thee met een brede beweging uit om hem zuurstof te laten binden.

 

En voor diegenen die er (politiek) zouden aan twijfelen de gastvrijheid van de Marokkanen is legendarisch, het gezamenlijk eten is er een sociaal ritueel!

 

    Terug naar boven...

 

 

 

 

 

 

FRANKRIJK: COQ AU VIN

 

“Coq au vin” hebben we voor het eerst geproefd bij Benny Wauters (Spanjekenner en “hoofd” van de ocmw administratie).

Op onze vraag heeft hij onderstaande bereidingswijze neergeschreven.

Ondertussen hebben we dit eenvoudig traditioneel gerecht reeds meermaals uitgeprobeerd, en met succes.

De bereidingswijze, onlangs op TV met Gène Bervoets zag er alvast niet zo lekker uit.

Maar wellicht is hier vooral de wijn en het goed humeur van Benny van belang.

 

Benodigdheden (voor 4 personen)

-         1 grote kip

-         Kruiden : kipkruiden, dragon, thijm, provencaalse kruiden en knoflookteentjes

-         Bindmiddel vb instant bruine maizena

-         1 fles rode wijn

-         ½ kg Champignons

-         300 gr gerookt spek

-         1 grote pot zilveruitjes

-         Pikante ketchup

-         Mosterd

-         Tabasco

-         Worcestersauce

-         Stokbrood of knoflookbrood

Bereidingswijze

-  De kip aanbraden met de kipkruiden. Veel dragon, minder thijm en provencaalse kruiden toevoegen samen met een drietal teentjes knoflook.

-  Van zodra de kip mooi aangebraden is, het bindmiddel toevoegen en het geheel overgieten met de helft van de rode wijn.

-  Vervolgens de champignons, het gerookt spek, de zilveruitjes en enkele teentjes knoflook samen stoven. Het geheel aan de kip toevoegen

-  In een tas een eetlepel mosterd, twee eetlepels pikante ketchup, een tiental druppels worcestersauce en enkele druppels tabasco mengen. De tas

   vullen met wijn en goed roeren tot een homogeen resultaat verkregen wordt. Het mengsel bij de kip gieten.

-  De kip zachtjes laten gaar worden en in afwachting de rest van de wijn uitdrinken.

-  Serveren met warm stokbrood of knoflookbrood om het voht op te deppen

 

 

Terug naar boven...

 

 

 

 

 

 

 

 

CUBA: MOJITO

 

De verleidelijke mix van munt en rum voert je ongetwijfeld in gedachten van het regenachtige België naar het warme, tropische Cuba van Ché Guevara en Fidel Castro.

Gelukkig laat de Aalsterse vereniging “De vrienden van Cuba” ons bij hun verschillende activiteiten tegelijk genieten van deze overheerlijke drank. Linda, William, Marleen en Danny staan steeds klaar om met de verkoop van deze Cubaanse coctail wat te verdienen voor het mooie doel van hun vereniging: steun voor het basissocialisme in Cuba.

Hasta Siempre!

      Benodigdheden

-         ijsblokjes

-         sap van een halve limoen

-         ½ eetlepel rietsuikersiroop

-         Spuitwater

-         Verse muntblaadjes

-         Rum (uiteraard Havana Club!)

      Bereiding

Doe de rum, het limoensap, de rietsuiker en de muntblaadjes in het glas en stamp flink met de achterkant van een lepel de muntblaadjes stuk tot de geur van de munt vrijkomt. Voeg de fijngemaakte ijsblokjes toe en roer flink tot het mengsel en de munt gelijkmatig zijn verdeeld.

Vul aan met spuitwater en roer nogmaals. Versier met een munttakje en serveer met een rietje.

 

 

 

 

Terug naar boven...